Олег Винник (украински: Олег Винник; роден во село Вербивка, Черкаска област, 31 јули 1973) — украински пејач, текстописец и актер.

Олег Винник
Oleh Vynnyk.jpg
Основни податоци
Родено имеОлег Анатолійович Винник
Роден31 јули 1973

Country flag село Вербивка, Черкаска област, Украинска Советска Социјалистичка Република (денес Украина)
Занимање/њаПејач
Години на активност1993 - денес
Мрежно местоolegg.com/

ФилмографијаУреди

  • 2003 година - Документарен филм - Les misérables — Ein Musical für Berlin „ Жан Валжан“.
  • 2005 година - Комедија серија - Unser Charly - Николај Бугаев
  • 2006 година - комедија, драма - Eine Liebe in Königsberg - руски машиновозач
  • 2018 година - комедија - „Луда свадба“ - камео
  • 2019 година - комедија - „Луда свадба 2“ - камео

ТВ-проектиУреди

  • 2017—2018 година - „X-фактор“, 8-та и 9-та сезона (жири)
  • 2018—2019 година - домаќин на хит-парадата на М1
  • 2019 година - домаќин на втората недела на „Танцување со вездите“
  • 2020 година - учесник на „Танцување со вездите“
  • 2021 година - Маска
  • 2021 година - тренер во емисијата „Глас на земјата (единаесетта сезона)“

ДискографијаУреди

  1. 2011— «Ангел»
  2. 2012— «Счастье»
  3. 2013— «Роксолана»
  4. 2015— «Я не устану»
  5. 2018— «Ты в курсе»
  6. 2018— «Як жити без тебе»

ВрскиУреди