Окрузи во Боцвана

список на статии на Викимедија

Окрузите во Боцвана се првостепената административна поделба на државата. Боцвана е поделена на 15 окрузи, од кои 9 се рурални, а 6 се урбани. Окрузите се управувани од окружни и градски совети.

ОкрузиУреди

 
Окрузите во Боцвана. Градските окрузи не се обележани на картата.

 1. Централен округ
 2. Ганзи
 3. Кгалагади
 4. Кгатленг
 5. Квененг
 6. Североисточен округ
 7. Нгамиланд
 8. Југоисточен округ
 9. Јужен округ
 10. Габороне
 11. Франсистаун
 12. Лобаце
 13. Селеби-Пикве
 14. Џваненг
 15. Сова

Минати окрузиУреди

До 2001 округот Чобе бил посебен округ, но бил споен со Северозападниот округ.

ПоврзаноУреди