Огист Браве (француски: Auguste Bravais, Анонеј, 23 август 1811 - 30 март 1863) бил француски физичар и еден од основачите на кристалографијата како научна дисциплина.

Огист Браве
Огист Браве (ц. 1850)
Роден(а)23 август 1811
Аноне
Починал(а)30 март 1863
Ле Шене
НационалностФранцузин
Полињакристалографија
ОбразованиеПолитехничка школа
Познат поБравеова решетка

Огист Браве во 1849 ја поставил основата на кристалографијата со систематизирање на кристалните решетки во 14 групи, подоцна познати како Бравеовите решетки.