Овоштарството е земјоделска гранка чија задача е засадување овошни дрвја, одгледување и искористување на овошните плодови во свежа состојба или преработени во разни мармалади, компоти, сокови и др.

Берење на јаболко во Штаерска

Во зависност од климатските услови во кои успева, разликуваме три вида овошје: средноевропско овошје, суптропско овошје и тропско овошје.