Северногермански јазици

(Пренасочено од Нордиски јазици)

Северногерманските јазици (наречени скандинавски или нордиски јазици) се подгрупа на германските јазици. Овие јазици се зборуваат на териториите на Северна Европа поточно на територијата на и околу Скандинавскиот Полуостров, во државите Шведска, Норвешка, Данска, Гренланд и Исланд.

Северногермански јазици
Скандинавски јазици
Народност:Германски народи
Географска
распространетост:
Северна Европа
Класификација:индоевропски
Прајазик:Пранордиски, подоцна старонордиски јазик
Гранки:
ISO 639-5:gmq
Nordiska språk.PNG
Држави во кои се зборува северногермански јазик
Континентални скандинавски јазици:
  Дански
  Норвешки
  Шведски

Островски скандинавски јазици:

  Фарски
  Исландски

Во оваа група спаѓаат:

ПоврзаноУреди