Новиот свет (филм)

Новиот Свет e американски филм, во режија на Теренс Малик. Главните улоги ги толкуваат: Колин Фарел, Кристофер Пламер и Кристијан Бејл.

СодржинаУреди

Дејството на филмот се одвива во 1607 година. Една англиска експедиција пристигнува на територијата на денешната државата Вирџинија во САД. Ќерката на индијанскиот главатар, Покахонтас се вљубува во капетанот Џон Смит и, водена од љубовта, одлучува да го напушти своето племе, се покрстува и животот го продолжува во Англија.[1]

НаводиУреди

  1. Антена, број 843, 22.8.2014, стр. 27.