Нитра (словачки, германски: Neutra, унгарски: Nyitra) е 197 км долга река во западна Словачка. Се влева во реката Вах близу до својот слив со Дунав во Комарно. Изворот на Нитра се наоѓа кај планината Мала Фатра, северно од Прјевиѕа. Реката Нитра поминува низ градовите Бојнице, Топољчани, Нитра и Нове Замки.

Реката Нитра низистоимениот град

47°48′N 18°08′E / 47.800° СГШ; 18.133° ИГД / 47.800; 18.133