Географија на Словачка

Словачка е држава која се наоѓа во Средна Европа.

ГранициУреди

Вкупната површина на земјата изнесува 49.035 км2, и според тоа се наоѓа на 130 место по големина во светот. Земјата граничи со Полска, на југ со Унгарија, на исток со Украина и на запад со Чешка и Австрија.

Главниот град Братислава е најголемиот во државата со околу 500 000 жители.

НаселениеУреди

Според пописот, вкупното население во Ерменија е околу 5,379,455 жители. Густината на населеноста е 111/km2 жители на квадратен километар.

КлимаУреди

Во словачкиот релјеф доминантни се планинските венци и природа со Карпатите кои се протегаат на северниот дел од државата.[1] Како дел од тие планини е и планината Татра. Во близина на полската граница се наоѓаат Високите Татри кои се популарна дестинација за скијање. На Големите Татри има доста мали езера и тука се наоѓа највисоката точка на Словачка - Герлаховски Штит со висина од 2.655 метри и словачката симболично највисока планина Кривањ.

Поголеми словачки реки се: Дунав, Вах и Хрон. Тиса ја сочинува словачко-унгарската граница за 5 км. Климата на Словачка воглавно е континентална.

НаводиУреди

  1. Votruba, Martin. „Upper Liptov Climate“. Slovak Studies Program. University of Pittsburgh. Посетено на 2010-06-11.