Вах (Словачка)

(Пренасочено од Вах)

Вах словачки Váh, гер. Wааg, унгарски Vág[1][2] полски: Wag[3] е најголема река во Словачка, лева притока на Дунав, долга 433 км. Површината на сливот изнесува 10640 км2. Се Извира во западна Словачка од Белиот и Црниот Вах на Високите Татри на надморска височина од 664 m. Главните притоки ѝ се: од десната страна Орава, и од левата е Нитра. Се влева во Дунав кај Комарно на надморска височина од 106,5 m. На Влах и нејзината притока Орава се наоѓа голема хидроцентрала. Градови од Словачкa на реката Вах: Липтовски Микулаш, Ружомберок, Жилина, Повашка Бистрица, Тренчин, Пјештани, Хлоховец, Коларово и Комарно.

Вах околина Пјештанија.

Наводи уреди

  1. Kocsis, Károly (2001). „Towns in Slovakia with absolute Hungarian majority“. Ethnic Geography of the Hungarian Minorities in the Carpathian. стр. 73. ISBN 1-931313-75-X. Посетено на 2008-07-02.[мртва врска]
  2. Felbermann, Louis (1892). Hungary and Its People. Посетено на 2008-07-02.
  3. Wag w Słowniku geograficznym Królestwa Polskiego i innych krajów słowiańskich (in Geographical Dictionary of Polish Kingdom and other Slavic countries).