Никола Кочовскимакедонски раскажувач и драмски писател.[1]

Животопис

уреди

Кочовски е роден на 1 декември 1933 година во Битола. Завршил Филозофски факултет во Скопје. Работел како професор. Член на ДПМ од 1973 година. Автор на книгите: Малата Билја (два тома, роман, 1969, 1970), Зарезготини (раскази, 1970), Вознемирена совест (раскази, 1974), Бреме (роман, 1981), Дичовица млада невеста (драма, 1984), Родната грутка (раскази, 1995), Без свое јато (роман, 1999), Исконскиот дар (роман, 1999), Омразениот цвет (роман, 2000). Добитник е на наградата: „4 Ноември“ на градот Битола.

Наводи

уреди
  1. Македонски писатели/Macedonian writers, Друштво на писатели на Македонија, 2004, стр. 128.