Немеја (јазик грчки|Νεμέα) во старогрчката митологија била нимфа, која Пиндар ја поистоветувал со Пандија.[1]

Митологија уреди

Била најада од изворот во градот Немеја (град) на Аргос и според Паусанија (путописец) Паусанија, најстарата ќерка на речниот бог Асоп. Плутарх ја опишал како бижица на градот кој го носел нејзиното име. Освен што е поистоветена со Пандија, поистоветена е и со нимфата Лангија.[2] Како ќерка на речниот бог, таа и сама персонификација река која ја правилараницата помеѓу Сикион и Коринт.Според некои извори, таа е мајка на Архемор во чија част се оснивани немејски игри.[3]

Во уметноста уреди

Нејзиниот лик најверојатно се појавува на вазна од 6 век каде се прикажани Херакле и Немејски лав, како после борба принесува вода на јунакот. Паусанија известувал дека нејзината статуа заедно со статуата на нејзиниот татко Асоп и другите негови ќерки била во Олимпија.[3]

Наводи уреди

  1. -{theoi.com: Pandeia}-, Посетено на 15. 4. 2013.
  2. -{theoi.com: Nemea}-, Посетено на 15. 4. 2013.
  3. 3,0 3,1 -{Greek nymphs: myth, cult, lore, р. 150-151}-; -{Jennifer Lynn Larson}-