Мухафаза (арапски: محافظة, muḥāfaẓah; мн. محافظات muḥāfaẓāt) е првостепена административна единица на многу арапски земји и второстепена единица во Саудиска Арабија. Поимот најчесто се преведува како „област“ или „покраина“, а некои позастапени јазици го преведуваат и како „гувернорат“ (управништво). Зборот потекнува од коренот ḥ-f-ẓ со значење на пазење и штитење. Функционерот на чело на мухафазата се нарекува „мухафиз“.

Мухафази во разни земјиУреди

Тунис се дели на вилаети.

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

  1. Постоеле од 1963 до 1983 г. Денес Либија се дели на окрузи.