Вилаети во Тунис

Карта на вилаетите во Тунис

Тунис се дели на 24 вилаети:

1. Аријана
2. Беџа
3. Бен Арус
4. Бизерта
5. Габес
6. Гафса
7. Џендуба
8. Кајруан
9. Касерин
10. Кебили
11. Кеф
12. Махдија

13. Мануба
14. Меденин
15. Монастир
16. Набел
17. Сфакс
18. Сиди Бузид
19. Силијана
20. Сус
21. Татавин
22. Тозер
23. Тунис
24. Загван

Вилаетите се поделени на 264 делегации или окрузи („мутамадии“), а тие пак се делат на општини („шејахи“),[1] и сектори („имадати“).[2]

ПоврзаноУреди

НаводиУреди