Покраини во Ирак

Ирак е поделен на 18 покраини (арапски: محافظات, „мухафази“). Покраините потоа се делат на окрузи (кади), а тие пак, на подокрузи.

Карта на покраините во Ирак

Покраините се следниве:

Ирачки КурдистанУреди

Ирак од 2005 г. ја признава автономијата на регионот Ирачки Курдистан (Јужен Курдистан), чие подрачје навлегува во покраините Ербил, Дахук и Сулејманија. Непосредната власт врз извесни делови од регионот е сè уште предмет на спор помеѓу овие две управи.

ПоврзаноУреди

Надворешни врскиУреди