Мостови во Скопје

Низ Скопје минуваат дваесетина километри од реката Вардар, која е премостена со дваесеттина моста. Најстариот е Камениот мост,[1]. изграден во 6 век, додека најнов е мостот Око. Мостови има на Серава и на Лепенец.

Мостови над ВардарУреди

Ова е список на скопските мостови над Вардар. Можно е списикот да не е целосен:

име изграден должина/ширина слика
Камен мост 6 век 213,85 m  
Слобода 1936 н.п.
Гоце Делчев 1973  
Тодор Александров[2] (Близнак)
Јане Сандански - Ќерамидница
Железнички мост
Цар Самоил[3] 2004 126 / 24
Мост на револуцијата 1963  
Око[4][5] во изградба (2010-2014)  
Мост на уметноста[6] во изградба (2011-2014) 83 m / 9,20 m  
Пешачки мост кај градски парк I
Пешачки мост кај градски парк II
8 Септемри
Газела
Обединети нации
Железен мост во Хром
Железен мост во Сарај 1945
Нов мост во Сарај 2012 50 m

ДругиУреди

Реката Серава е премсотена со десеттина моста, додека Лепенец со неколку, од кои поимпресивен е Железничкиот Мост.

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

  1. Благоја Илиевски-Марко арх., Весна Таневска дипл.ин`.,"Скопје - улиците на градот", Туристички сојуз на Скопје, Скопје 1992, 5
  2. „Тодор Александров добива улица и мост“ (македонски). Macedonia NEWS. Понеделник, 11 Јуни 2012 18:58. конс. 2012-07-18. 
  3. Мостот кај Транспортен центар - нова сообраќајна врска преку Вардар“, Утрински Весник (посет. 15 мај 2012 г). (на македонски)
  4. „Ќе се гради нов мост на реката Вардар“ (македонски). Канал 5. 07.09.2009, 17:01. конс. 2012-05-15. 
  5. „ОПШТИНА ЦЕНТАР ПОЧНА СО ИЗГРАДБА НА НОВ ПЕШАЧКИ МОСТ“ (македонски). Општина Центар. 7 септември 2009. конс. 2012-05-15. 
  6. Мостот на уметноста се искачи на конструкцијата“, Утрински Весник, 8 април (посет. 15 мај 2012 г). (на македонски)