Младен Јосиќ

Младен Јосиќ (15 јули 1897, Бечеј - 1 октомври 1972 година, Париз) бил српски сликар. Тој имал свое ателје во Белград каде студентите по уметност доаѓаа да ги усовршат своите вештини, а многумина станале познати академски сликари и вајари.

БиографијаУреди

Младен Јосиќ бил роден во Бечеј, на 15 јули 1897 година. Неговото семејство било од Банатско Опово. Во 1920 година студирал во Академијата на Гранде Шоумиер кај Антоан Бурдел. По враќањето во Југославија, архитектот Драгиша Брашован му гради ателје. Јосиќ сликал портрети на кралот Петар I од Србија и кралот Александар I од Југославија. Во 1937 г. Јосиќ отворил свое уметничко училиште во рамките на фондацијата Илија М. Училиштето било затворено од владата на Тито во 1950 година. Во почетокот на 1950-тите Јосиќ емигрирал во Франција. Живеел во Париз до смртта во 1972 година. Погребан е со сопругата Асја Јосиќ на гробиштата Монпарнас во Париз. Неговиот син Аљоша Јосиќ бил архитект и сликар.

СтилУреди

Јосиќ првично бил под влијание на кубизмот, а подоцна и на реализмот. Многу од неговите дела биле инспирирани од оние на француските сликари Сезан и Гоген.

ИзработкиУреди

НаводиУреди