Миренски Град


Миренскиот Град се наоѓа во Мирен, Нова Горица во Словенија.

Миренски Град
Mirenski grad
Castello di Merna
Општи податоци
ГрадМирен, Нова Горица
ЗемјаСловенија

Миренска тврдинаУреди

Потеклото и изградбата на миренската тврдина не е познато. Се смета дека е подигната од страна на витезите Тоси врз темели на римска тврдина, која го носела името Монте Градо. Во времето на Селанскиот бунт во 1515 година во Словенија, тврдината била опожарена и срушена. Некои остатоци од нејзините ѕидови остануваат видливи во близина на денешната црква и манастир.

ЦркваУреди

Во текот на вековите, овде постоеле повеќе објекти, како црквата Пресвета Богородица која била изградена во 1488 година, а во 1753 истата била обновена за да во 1914 година повторно биде значително оштетена. Во 1958 година, неговата внатрешност била украсена со фрески од Тоне Клаљ.


ГалеријаУреди

Надворешни врскиУреди