Мино Гавриловски

Мино Андонов Гавриловски ( 1894 во — 15 октомври 1944 во Долно Свиларе, Скопско) — македонски партизан, борец за слобода на Македонија и учесник во НОВ.[1]

ЖивотописУреди

Во потрага за подобар живот се доселил во Скопје, каде отворил млекарница. Од крајот нз 1943 година стапил во Народноослбодителното движење. Во 1944 година бил курир меѓу Скопје и Шарпланинскиот одред. Често бил на пат, носејќи доверлива пошта мегу градот и партизаните. На 15 октомври 1944 година, во моментот кога ја носел доверливата пошта за партизаните, бил фатен од балисти на патот кај Долно Свиларе ѝ ѕверски убиен на самото место.[1]

НаводиУреди

  1. 1,0 1,1 Беа, загинаа, останаа. Скопје: Историски Архив - Скопје. 1969. стр. 42. На |first= му недостасува |last= (help)