Минданајски јазици

јазично семејство
(Пренасочено од Минданаоски јазици)

Минданајските јазик или познати како минданаоски или јужнофилипински јазици се подгрупа на малајско-полинезиски јазици од семејството на австронезиски јазици. Јазиците воглавно се зборуваат на Филипините. Оваа група традиционално се нарекувала како јужнофилипинска и не се вклучувале јужноминданајските јазици.

Минданајски јазици
Јужнофилипински јазици
Географска
распространетост:
Минданао
Класификација:австронезиски
Гранки:

КласификацијаУреди

Во оваа група спаѓаат следните јазици:[1]

НаводиУреди

ПоврзаноУреди