Мизија (град)

За римската покраина, видете Мезија.

Мизија (бугарски: Мизия) е гратче во северозападниот дел на Бугарија, сместено на реката Ск’т. Мизија е административен цантар на истоимената општина и се наоѓа во Врачанската област. Во 1970 година, тогашното село Буќовци (бугарски: Букьовци) се здобило со статус на град со ново име - Мизија. Градоначалник на гратчето е Виолин Крушовенски. Според пописот од 2002 година, во Мизиja живеат 3.747 луѓе.

Надворешни врскиУреди