Враца (област)

(Пренасочено од Врачанска област)
Врачанска област
Област Враца
Карта на Бугарија, Врачанска област е означена
мапа
Админ. центар:Враца
Површина:3 621 км2
Население:235 189
Број на општини:10
Регистарска ознака:
Областен Управител:Антонио Георгиев
информација

Врачанска област е една од 28-те области на Бугарија. Наоѓа се во северозападниот дел на земјата. Опфаќа површина од 3 619,7 км2 и има население 223 358 луѓе.

Список на населените места во Врачанска областУреди

Градовите се со удебелен фонт.

Општина БорованУреди

Борован, Добролево, Малорад, Нивјанин, Сираково

Општина Бјала СлатинаУреди

Алтимир, Буковец, Б'рдарски Геран, Бркачево, Бјала Слатина, Врањак, Врбица, Габаре, Галиче, Драшан, Комарево, Попица, Соколаре, Тлачене, Трнава, Трнак

Општина ВрацаУреди

Баница, Бели Извор, Веслец, Вировско, Власатица, Враца, Голјамо Пештене, Горно Пештене, Девене, Згориград, Костелево Лиљаче, Љутаџик, Мало Пештене, Мраморен, Нефела, Оходен, Паволче, Тишевица, Три Кладенци, Челопек, Чирен

Општина КозлодујУреди

Бутан, Гложене, Козлодуј, Крива Бара, Х'рлец

Општина КриводолУреди

Баурене, Ботуња, Галатин, Главаци, Големо Бабино, Градешница, Добруша, Краводер, Криводол, Лесура, Осен, Пудрија, Ракево, Уровене, Фурен

Општина МездраУреди

Боденец, Брусен, В'рбешница, Горна Бешовица, Горна Кремена, Долна Кремена, Д'рманци, Елисејна, Зверино, Злидол, Игнатица, Кален, Крапец, Крета, Лик, Љутиброд, Љутидол, Мездра, Моравица, Оселна, Ослен Криводол, Очиндол, Реб'рково, Руска Бела, Старо Село, Типченица, Цаконица, Царевец

Општина МизијаУреди

Војводово, Крушовица, Липница, Мизија, Сараево, Софрониево

Општина ОрјаховоУреди

Галово, Горни Вадин, Долни Вадин, Лесковец, Орјахово, Остров, Селановци

Општина РоманУреди

Долна Бешовица, Камено поле, Караш, Кунино, Курново, Марково Равниште, Радовене, Роман, Сињо Брдо, Средни Р'т, Стојановци, Струпец, Хубавене

Општина ХајрединУреди

Ботево, Брзина, Манастириште, Михајлово, Рогозен, Хајредин

Надворешни врскиУреди