Мелетиј (охридски архиепископ)

Мелетиј бил православен свештеник и охридски архиепископ во период во 1637 година.[1]

Macedonian cross.svg
Мелетиј
Coat of arms of the Macedonian Orthodox Church.png
Архиепископ од околу 1637
Архиепископ до околу 1637
Претходник Аврамиј
Наследник Даниил
Роден
Починал 17 век
Други архиепископи со име Мелетиј

За него се знае дека во 1628 година бил софиски митрополит. Во 1631 година бил отпуштен од неговата должност. За архиепископ на Охрид бил избран во 1634 или 1637 година, а во 1643 година повеќе не бил на таа функција. Во 1644 година направил обид за да биде изберен за ерусалимски патријарх, но не успеал.

НаводиУреди

  1. Грозданов, Цветан (2007). Живописот на Охридската архиепископија: студии. Скопје: Македонска академија на науките и уметностите.