Маторски јазик

јазик

Маторски јазик или моторски јазикуралски јазик, кој бил дел од подгрупата на самоједски јазици. Јазикот изумрел во 1839 година, со смртта на последните говорници. Маторскиот се зборувал во северните региони на Сајанските Планини во Сибир, во близина на границата со Монголија. Којбалците, односно Маторите (алтернативен назив), живееле на широка област, односно од источните делови на Минусинскиот округ, покрај реката Енисеј па до Бајкалското Езеро. Низ историјата биле запишани три дијалекти: маторски, тајгиски и карагаски.

Маторски јазик
Застапен воРусија
Изумрен1839
Јазично семејство
уралско
Дијалекти
маторски
тајгиски
карагаски
Јазични кодови
ISO 639-3mtm
Linguistmtm
 ymt

Којбалците се всушност една од петте територијални групи на Хакасите.

Наводи

уреди

Надворешни врски

уреди