Мариински парк

парк во Киев

Мариинскиот парк (украински: Маріїнський парк) е парк кој се наоѓа во престолнината на Украина, Киев. Паркот се наоѓа кај улицата Михајло Хрушевски.

Мариински парк
Маріїнський парк
Парк
Земја  Украина
Општина Киев
Знаменитост Мариински дворец

Паркот бил основан во 1874 година[1]. Паркот има површина од 8,9 хектари. Поранешни имиња на паркот се Жртви на револуцијата, Пролетерски парк и Советски парк. Главниот влез на паркот се наоѓа спроти украинското собрание и Мариинскиот дворец.

Наводи Уреди