Макс Складановски

Макс Складановски (роден на 30 април 1863 година во Панков во близина на Берлин, починал на 30 ноември 1939 година во Берлин) бил пионер на филмовите. Со неговиот брат Емил Складановски (1866-1945) го развил Биоскоп, каде што за првпат на 1 ноември 1895 биле прикажани краткометражни филмови пред јавноста. Со ова пионерско достигнување, Складановски влегол во историјата на филмот.

Макс (десно) и Еуген Складановски
Постер од првиот филм на браќата Макс и Емил Складановски
Ѕвездата на Макс Складановски од Булеварот на ѕвездите во Берлин

Филмови

уреди
  • Излез по алармот (1896)
  • Чуварот се качува на пушката (1896)
  • Гардата е на (1896)
  • Забавна забава пред Тиволи во Стокхолм (1896)

Надворешни врски

уреди