Максим Александриски

Максим Александриски бил Патријарх на Александрија во периодот од 265 до 282 година. Тој е признаен како папа на некогашната единствена Александриска црква, односно од страна на денешната Коптска православна црква и Грчка православна црква на Александија.

Максим Александриски
Патријарх на Александрија
ЦркваАлександриска црква
Ракоположен265
Службата завршила282
ПретходникДионсиј
НаследникТеон
Лични податоци
ЗанимањеПатријарх на Александрија