Македонка Андонова

македонска керамичарка

Македонка Андонова (16 август 1944 во Скопје) — македонска керамичарка, дизајнерка и професорка.[1]

Македонка Андонова
Родена 16 август 1944
Скопје, Бугарија
Националност Македонка
Занимање керамичарка

ЖивотописУреди

Дипломирала на Академијата за применета уметност во Белград. Дизајнирала стакло и порцелан за индустриски потреби. Предава на Факултетот за ликовна уметност и на училиштето за применета уметност во Скопје. Работи уникатна керамика, скулптура и дизајн. Излагала самостојно и на групни изложби.

НаводиУреди

  1. Ристовски, Блаже, уред. (2009). "Андоновски". Македонска енциклопедија. , книга I (А-Љ). Скопје: МАНУ. стр. стр. 57.