Лујџи Бокерини

Лујџи Родолфо Бокерини (италијански: Luigi Rodolfo Boccherini) (19 февруари 1743Мадрид, 28 мај 1805) бил италијански композитор и виолончелист. Особено е заслужен за развојот на камерната музика. Има напишано голем број композиции меѓу кој: ,,Гудачки квинтет,, итн[1], [2].

Лујџи Бокерини

НаводиУреди