Луис Падија Нерво

Луис Падија Нерво (19 август 1894 – 9 септември 1985 година) бил мексикански политичар и дипломат. Тој бил првиот мексикански амбасадор во Обединетите нации, министер за надворешни работи и претседател на шестата сесија на Генералното на Обединетите нации.

КариераУреди

Студирал право на Универзитетот за национална автонома на Мексико. Тој исто така завршил постдипломски работи на американски, француски и британски универзитети. Луис Падија Нерво го претставувал Мексико за време на Конференцијата во Сан Франциско во 1945 година и ја потпишал Повелбата на Обединетите нации. Покрај тоа, тој бил првиот мексикански амбасадор во Обединетите нации; на таа позиција, тој бил член на Советот за безбедност на Обединетите нации. За време на шестата сесија, тој бил претседател на Генералното собрание на Обединетите нации.

Падија Нерво исто така бил амбасадор во Салвадор, Парагвај, УНЕСКО, Костарика и Данска. Во јавната администрација во Мексико, тој служел во Министерството за внатрешни работи, Министерството за образование и Министерството за труд. На крајот на својата комисија во Постојаната мисија на Мексико во Обединетите нации, тој бил избран за судија на Меѓународниот суд на правдата за периодот од 1964 до 1973 година.

Надворешни врскиУреди

Политички функции
Претходник
Мануел Тело Бауро
Министер за надворешни работи
1952–1958
Наследник
Мануел Тело Бауро
Дипломатски функции
Претходник
Прв задолжен
Амбасадор на Мексико во Обединетите нации
1945–1952
Наследник
Мартин Луис Гузман
Претходник
Рафаел де ла Колина
Амбасадор на Мексико во Обединетите нации
1959–1963
Наследник
Хорхе Кастањеда и Елварез де ла Роса