Лионел (Прв војвода од Кларенс)

Лионел (29 ноември 13387 октомври 1368) бил син на англискиот крал Едвард III и неговата сопруга Филипа де Авен.

Лионел
Војвода од Кларенс
Ерл од Улстер
ПретходникВилијам
НаследникФилипа
suo jureЕлизабета
СопружникЕлизабета
1352 - 1363
Violante Visconti
m. 1368; wid. 1368
ДецаФилипа
ДинастијаДинастија Плантагенет
ТаткоЕдвард III
МајкаФилипа де Авен

Лионел е роден во Антверпен, денешна Белгија. На 15 август 1342 година се оженил за Елизабета во Лондонската кула.