Лидија Петрушевска-Този

македонски фармацевт

Лидија Петрушевска-Този (моминско: Костова; 16 мај 1959 во Скопје) — македонски фармацевт и универзитетска професорка на Фармацевтскиот факултет во Скопје.[1]

Лидија Петрушевска-Този
Родена Лидија Костова
16 мај 1959(1959-05-16)(64 г.)
Скопје, СФРЈ СФР Југославија
Занимање фармацевт, универзитетска професорка

Животопис уреди

Раководител на Институтот по применета биохемија и претседател на Фармацевтската комора. Прв доктор на науките на Фармацевтскиот факултет во Скопје. Автор е на едно поглавје и заменик главен и одговорен уредник на „Фармакотерапискиот прирачник“. Има објавено бројни научно-стручни трудови и соопштенија.

Наводи уреди

  1. Ристовски, Блаже, уред. (2009). „Петрушева“. Македонска енциклопедија. , книга II (М-Ш). Скопје: МАНУ. стр. 1152. Text "series " ignored (help)