Лева Пател (или Леува Пател или Леува Патидар) е каста или заедница во Индија. Тие тврдат дека имаат митско потекло од Лав, синот на Рам,[1][2] Тие имаат различни тврдења за кшатрискиот и ваишскиот варна (ред на касти) статуси.[1]

Потекло и преселба уреди

Според познатиот мит, се верува дека Лева Пателите од областа Кеда во Гуџарат биле првичните мигранти од Пенџаб.[3] Во XIX и XX век, многу Лева Патели имигрирале во други земји, како Уганда, Кенија, Танзанија, Замбија, Малави, Зимбабве, Јужна Африка, Соединетите Држави и Обединетото Кралство. Во самата Индија, тие мигрирале од Гуџарат во други сојузни држави, како Одиша, раџастанскиот Андра Прадеш, Западен Бенгал и Мадја Прадеш.

Наводи уреди

  1. 1,0 1,1 David Francis Pocock 1972.
  2. DelhiDecember 7, Prabhash K. Dutta New; December 7, 2017UPDATED; Ist, 2017 18:15. „Patels and Patidars of Gujarat: Descendants of Ram and worshippers of Krishna“. India Today.CS1-одржување: бројчени имиња: список на автори (link)
  3. Trivedi, Jayprakash M. (1992-01-01). The Social structure of Patidar caste in India (англиски). Kanishka Pub. House. стр. 20, 32. ISBN 9788185475196.

Библиографија уреди