Одиша

сојузна држава во Индија

Одиша (до 2011 г. Ориса) е сојузна држава во источна Индија со површина од 155.820 км2 и 36.706.920 жители.

Одиша
Одиша - ଓଡ଼ିଶା
Држава: Индија
Главен град: Бубанешвар
Површина: 155.820 км²
Население: 36.706.920
Густина на население: 236 жит./км²
Јазик: орија
Религија:
Портал: [1]
Карта
Положба на Ориса во Индија
Положба на Ориса во Индија