Лајош Кашак (21 март 1887, Ерешкујвар – 22 јули 1967 година, Будимпешта ) бил унгарски поет, романописец, сликар, есеист, уредник, теоретичар на авангардата и повремен преведувач. Тој бил еден од првите автори од работничката класа во унгарската литература . Самоук, тој стана писател во рамките на социјалистичкото движење и објави списанија важни за радикалната интелектуална култура на Будимпешта во раните 1900-ти.

Статуа на Лајош Кашак во Ершекујвар

Иако не може да биде целосно идентификуван со ниту едно авангардно движење, тој усвои елементи на експресионизмот , футуризмот и дадаизмот .

Раниот живот и образованието Уреди

Лајош Кашак е роден во Ершекујвар, Австроунгарија (денешна Нове Замки , Словачка ). Неговиот татко бил асистент во аптека, а неговата мајка била перачка. Иако неговите родители сакале да посетува високо образование, тој одлучил да се откаже од студиите и почнал да работи како помошник за бравар, добивајќи писмо за упис како ученик .

Кариера Уреди

Во 1904 година Кашак се преселил во Будимпешта , каде што работел во фабрика во предградието на градот. Учествувал во синдикалното движење и организирал неколку штрајкови. Во 1905 година тој бил отпуштен неколкупати за организирање штрајкови.

Во 1907 година тој заминал за Париз - пеш и без пари; градот привлекувал уметници и интелектуалци од цела источна Европа. Тој бил протеран во Унгарија во 1910 година. Искуствата на ова патување подоцна биле опфатени во неговата автобиографија под наслов „Човечки живот“(објавен периодично од 1927-1935, и како книга во 1937 година).

Работа Уреди

Кашак се смета за главна фигура на таткото на книжевната унгарска авангарда и еден од првите поети / писатели / уметници од работна класа. Неговите ставови на историски движења авангарда под влијание на перцепцијата на регионот и уметничка продукција. Неговите списанија Ма („Денес“) и Тет („Делото“) беа широко следени. Тој бил под силно влијание на меѓународното конструктивистичко движење.

Наследство Уреди

  • Музејот Лајош Кашак, во Обуда , северна Будимпешта, се наоѓа во близина на неговата последна резиденција и има околу 20.000 предмети поврзани со неговиот живот и работа.

Цитати Уреди

  • „Таткото на секое добро дело е незадоволство, а неговата мајка е трудољубивост“.

Наводи Уреди


Дополнителна литература Уреди

  • Петер Конок: Лајос Касак и унгарската левичарска радикална средина (1926-1934). Во: Режими и трансформации. Унгарија во дваесеттиот век. Уредено од Иштван Фејтл и Балаш Сипос. Napvilág, Budapest, 2005. 177-194. стр.

Надворешни врски Уреди