Лапити (грчки јазик|Λαπίθες) во старогрчката митологија било племе кое во прво време се населило на север на Тесалија, а потоа се проширило кон југ до Пелопонез и на исток до Родос и Крит.

Лапит и кентаур: метопа од Партенон.

Потекло на поимот уреди

Името Лапити можеби потекнува од зборот lapicidae што значело „парче кремен“.[1]

Митологија уреди

Лапити се споменуваат како јунаци кои учествувале во кентауромахија, ловот на Калидонскиотвепар и походот на Аргонаутите. Главни јунаци биле Кенеј и Пиритој, а многу подоцнежни хероји и членови на угледни семејства потекнувле токму од оваа племе.[2] Според Диодор и ХомероватаИлијада“, предок на Лапити бил Лапит, синот на Аполон и Стилба, брат на кентаурите. Бил оженет со Орсинома, со која ги имал синовите Форбант, Триоп и Перифант.[3]

У уметности уреди

Најчесто се прикажувани во кентауромахија. Една од најзначајните градби во Алтис, храмот на богот Зевс има мермерни украси, кои помеѓу останатото ја прикажуваат и борбата на Лапитите и Кентаурите во присуство на богот Аполон.[4]

Наводи уреди

  1. Роберт Гревс. 1995. Грчки митови. 6. издање. Нолит. Београд.
  2. Цермановић-Кузмановић, А. & Срејовић, Д. 1992. Лексикон религија и митова. Савремена администрација. Београд.
  3. -{Greek Myth Index: Lapithes}- Архивирано на 27 април 2011 г., Посетено на 10. 4. 2013.
  4. Срејовић, Д. 1997. Археолошки лексикон. Савремена администрација. Београд.

Надворешни врски уреди