Војводство Тирингија

(Пренасочено од Ландгрофовија Тирингија)

Војводство Тирингија (германски: Herzogtum (Landgrafschaft) Thüringen) — територија на Франките и Светото Римско Царство, создадена во 631 и опстојувала до 1440 година.

Војводство (Ландгрофовија) Тирингија
Herzogtum (Landgrafschaft) Thüringen
631/32–1440
Coat of arms of Landgrave Albert II, 1265 of Тирингија
Coat of arms of Landgrave Albert II, 1265
СтатусВојводство на Франките,
подоцна Земја на Светото Римско Царство
УредувањеФеудална монархија
Историски периодСреден век
• Инвазија на Франките
околу 531
• Основање на војводство
631/32
• Основање на ландгрофовија
1111/12
1247
• Одвоено од Ландгрофовија Хесен
1264
1440
1445
Претходници
Наследници
Тиринги
Ландгрофовија Хесен Landgraviate of Hesse
Изборно Кнежевство Саксонија Electorate of Saxony

Тирингија станала ландгрофовија во 1130 година. По исчезнувањето на владејачката Лудовиншка линија на грофови во 1247 и војната за Тирингија (1247–1264), западната половина станала независна под името „Хесен“, никогаш потоа не станала дел од Тирингија. Поголемиот дел од преостанатиот дел на Тирингија преминал под владение на ветинската династија од соседното Грофовија Мајсен, зачетникот на подоцнежниот Електорат и Кралство Саксонија. Со поделбата на династијата Ветин во 1485 година, Тирингија преминала под владение на делот Ернестин од семејството, која потоа била поделена на голем број помали држави, според саксонската традиција на поделба на наследството помеѓу машките наследници. Овие биле „саксонски војводства“, составени помеѓу другите од државите Саксо-Вајмар, Саксо-Ајзенах, Саксо-Јена, Саксо-Мајнинген, Саксо-Алтенбург, Саксо-Кобург и Саксо-Гота; Тирингија главно останала како географска областа.