Џилиткопје кое се фрла, обично од коњаници. Обично е со метален (железен) врв и е покусо од копјето наменето за прободување.

Реконструкција на стар римски џилит.
Агријански пелтаст. Овој пелтаст држи три џилита, еден во неговата десна рака и два други во неговато лева рака

Римската пешадија користела копје за фрлање наречено „пилум“.

Спортската дисциплина фрлање копје има директно потекло од овие воени вештини.

Литература

уреди
  • Anglim, Simon et al., (2003), Fighting Techniques of the Ancient World (3000 B.C. to 500 A.D.): Equipment, Combat Skills, and Tactics, Thomas Dunne Books.
  • Bennett, Matthew et al., (2005), Fighting Techniques of the Medieval World: Equipment, Combat Skills and Tactics, Thomas Dunne Books.
  • Connolly, Peter, (2006), Greece and Rome at War, Greenhill Books, 2nd edition. (англиски)