Кумарин

хемиско соединение

Кумаринот претставува хемиска супстанца, токсин кој се наоѓа во многу растенија. Во медицината се користи како за добивање на неколку антикоагуланти.

Кумарин
Coumarin acsv.svg
Coumarin spacefill.png
Coumarin.png
Назнаки
91-64-5 Yes check.svgОк
ChEMBL ChEMBL6466 Yes check.svgОк
ChemSpider 13848793 Yes check.svgОк
Jmol-3D слики Слика
PubChem 323
UNII A4VZ22K1WT Yes check.svgОк
Својства
Хемиска формула
Моларна маса 0 g mol−1
Густина 0.935 g/cm³ (20 °C)
Точка на топење
Точка на вриење
 Yes check.svgОк(што е ова?)  (завери)
Освен каде што е поинаку назначено, податоците се однесуваат за материјалите во нивната стандардна состојба (при 25 ° C, 100 kPa)
Наводи

Надворешни врскиУреди