Едмон Ростан

Едмон Ростан (Марсеј, 1 април 1868 - Париз, 2 декември 1918), француски неоромантичарски поет и драмски писател. Создаде дела со голема виртуозност и раскошен дух. Негово главно дело е комедијата во пет чина „Сирано де Бержерак“. Други негови познати дела се „Романтични души“ и „Далечната принцеза“.

Ростан во униформа на Француската академија, 1905 година