Крантор (грчки: Κράντωρ) бил грчки филозоф од старата школа, роден веројатно околу средината на 4 век п.н.е., во Соли на Киликија. Крантор се преселил во Атина за да студира филозофија, и таму станал ученик на Ксенократ и пријател на Полемо. Крантор е првиот следбеник на Платон кој напишал коментари за делата на својот учител. Има напишано повеќе дела, а се обидел да пишува и поезија. Познато е дека негови омилени поети биле Хомер и Еврипид.[1]

НаводиУреди

  1. Diogenes Laërtius, iv.