Ксенократ (406 п.н.е. - 316 п.н.е.) - старогрчки философ.

Ксенократ

ЖивотописУреди

Ксенократ му бил ученик на Платон.[1]

Философски ставовиУреди

Во своето учење, Ксенократ се обидел да ги спои учењата на Платон и на Питагора.[1]

НаводиУреди

  1. 1,0 1,1 „Beleške“, во: Erazmo Roterdamski, Pohvala ludosti. Beograd: Rad, 2016, стр. 124.