Кракра — бугарски благородник и војсководец во Самуиловата држава, командант на Перник и околните краеви. Двапати успешно ги одбил нападите на Византијците (1004, 1016). По смртта на Јован Владислав (1018), во Сир му се предал на Царот Василиј II, заедно со архонтите на 35 тврдини и ја добил титулата патрикиј.[1]

Статуа на Крака во Перник

Наводи уреди

  1. Ристовски, Блаже, уред. (2009). „Кракра“. Македонска енциклопедија. , книга I (А-Љ). Скопје: МАНУ. стр. 753. Text "series " ignored (help)