Которлак (месно име: Которл’к или Которлок) или Которци — област во Македонија карактеристична по својата историја, етнологија, традиции и култура. Се наоѓа во северниот дел на Македонија, односно по течението на реката Пчиња, во пределот помеѓу Куманово и Овче Поле. Долниот тек на Пчиња по излезот на реката од Бадерската Клисура е крајната јужна точка на областа.[1]

Партизанката Вера Теодосиева Трајковска (1925 - 1944) го носела прекарот „Которка“ по оваа област.

НаводиУреди

  1. Филиповић, Миленко С.: "Обичаи и веровања у Скопској котлини, СЕЗБ, Скопље, 1939