Костадин Самарџиев

Константин или Костадин Самарџиев, наречен Џемото (на бугарски: Костадин Самарджиев Джемото; Дабиље, Отоманско Царство, 15 мај 1884 г. - Дабиље, Отоманско Царство, 1 август 1911 г.) — деец на Внатрешната македонска револуционерна организација од Струмичко.

Портрет на Џемото од Софија, 1908 г.