Златниците спаѓаат во најстарите видови пари. Првите златни парички во историјата ги ковал лидискиот крал Крез околу 560год.п.н.е., не многу кога првите сребрени ги изработил кралот Феидон од Аргос околу 700год.п.н.е.[1][2]

Златници на продажба во Dubai Gold Souk.

Златниците се многу долго одржале како примарна функционална пара, а престанале да се користат дури во почетокот на 20. век. Поголемиот број на држави престанале да изработуваат златници како монета до 1933 година. Меѓутоа, позлатени пари (кои не се изработени од злато) и понатаму се користат во многу земји.

НаводиУреди

  1. „Gold coins - A Brief History“.
  2. „Monetary Episodes from History“.