Список на мајански археолошки наоѓалишта

список на статии на Викимедија
(Пренасочено од Мајански град)

Списокот на археолошки наоѓалишта на Маите овозможува преглед на познатите археолошки рушевини на стари мајански градови. Вклучени се населби, градови и светилишта. Царството на Маите се протегало на територијата на следните денешни држави:

Најзначајни наоѓалиштаУреди

 
Регионот на Маите.

Покрај огромниот број на мајански градови и археолошки наоѓалишта пронајдени во горенапоменатите држави, меѓу најголемите и најзначајните поранешни мајански градови се:

Градови-рушевиниУреди

Оваа листа ги вклучува скоро сите познати рушевини на мајански градови, но сепак како што археолошките ископувања течат во државите, се очекува да се пронајдат и други населени места па со тоа и статијата би се надополнила.

Држава Име Регион Датум Слика
  Мексико Аканмул Кампече  
  Мексико Акансех Јукатан  
  Мексико Аке Јукатан  
  Гватемала Агватека Ел Петен 250  
  Белиз Алтун Ха Белиз 200 п.н.е.  
  Мексико Баламку Кампече  
  Мексико Аке Јукатан  
  Мексико Баланканче Кампече 600 п.н.е.  
  Мексико Бонампак Чијапас 600  
  Белиз Кахал Печ Кајо 1000 п.н.е. Податотека:Cahal Pech.JPG
  Мексико Калакмул Кампече 200  
  Белиз Каракол Кајо 1200 п.н.е.  
  Ел Салвадор Хоја де Серен Сан Салвадор 400
  Белиз Серос Корозал 330 п.н.е.   
  Мексико Чак II Јукатан  
  Мексико Чалмултун Јукатан  
  Мексико Чикана Кампече 300-1100  
  Мексико Чичен Ица Јукатан 500  
  Мексико Чинкултик Чијапас 100  
  Мексико Чунхухуб Кампече  
  Мексико Чунлимон Кампече  
  Гватемала Кивал Ел Петен 600 п.н.е.  
  Мексико Коба Кинтана Ро 600  
  Мексико Комалкалко Табаско 800  
Хондурас Копан Копан 160  
  Белиз Квело Оренџ Вок 2000 п.н.е.  
  Мексико Кулуба Јукатан  
  Гватемала Дос Пилас Ел Петен 629
  Мексико Цибилтун Кампече  
  Мексико Ѕибанче Кинтана Ро  
  Мексико Ѕибилчалтун Јукатан 900 п.н.е.  
  Мексико Ѕибилнокак Кампече  
  Мексико Еѕна Кампече  
  Мексико Ек Балам Јукатан од 100 до 300  
  Мексико Ел Меко Кинтана Ро
  Гватемала Ел Мирадор Ел Петен 1000 п.н.е.  
  Белиз Ел Пилар Кајо 500 п.н.е.  
  Мексико Хочоб Кампече  
  Мексико Хормигверо Кампече  
  Мексико Ицамканак Табаско
  Гватемала Ишимче Чималтенанго  
  Мексико Изамал Јукатан  
  Мексико Хаина Кампече 500
  Мексико Кабах Јукатан 300 п.н.е.  
  Гватемала Каминалхују Гватемала Сити 1500 п.н.е.  
  Мексико Киуик Јукатан  
  Мексико Кохунлич Квинатана Ро 200 п.н.е.
  Гватемала Ла Корона Ел Петен  
  Мексико Лабна Јукатан 700  
  Белиз Ламанаи Оренџ Вок 1500 п.н.е.  
  Белиз Лубантун Толедо 700  
  Мексико Мајапан  
  Гватемала Мексико Виехо Чималтенанго  
  Мексико Наѕ Кан Кампече 600 п.н.е.
  Гватемала Накбе Ел Петен 1400 п.н.е.  
  Белиз Ним Ли Пунит Толедо 500  
  Мексико Нокучич Кампече  
  Мексико Ошкинток Јукатан  
  Мексико Паленке Чијапас 500  
  Мексико Помона Табаско  
  Гватемала Квиригва Изабал 200  
  Мексико Био Бек Кампече 600    
  Ел Салвадор Сан Андрес Ла Либертад 900 п.н.е.
  Мексико Санта Роса Штампак Кампече  
  Мексико Сајил Јукатан 600  
  Гватемала Сеибал Ел Петен  
  Мексико Табасквењо Кампече  
  Гватемала Такалик Абах Реталхулеу 800 п.н.е.  
  Мексико Танках Квината Ро 770
  Ел Салвадор Тазумал Санта Ана
  Гватемала Тикал Ел Петен 700 п.н.е.  
  Мексико Тонина Чијапас 400  
  Гватемала Топоште Ел Петен  
  Мексико Тулум Кинтана Ро 600  
  Гватемала Уашактун Ел Петен 1000 п.н.е.  
  Гватемала Утатлан Ел Киче  
  Мексико Ушмал Јукатан 700  
  Мексико Шкалимкин Кампече  
  Мексико Шлабпак Јукатан  
  Мексико Шкичмок Јукатан  
  Мексико Шпухил Кампече  
  Белиз Шунантунич Кајо 200  
  Мексико Јашчилан Чијапас 400  
  Гватемала Јашха Ел Петен  
  Мексико Јашуна Јукатан  
  Гватемала Закулеу Хуехуетенанго 300

БиблиографијаУреди

  • Nikolai Grube: Maya – Gottkönige im Regenwald, Könemann, Köln, 2000, ISBN 3-8290-1564-X
  • Maria Longhena: Sprechende Steine, Marix, Wiesbaden, 2004, ISBN 3-937715-32-0
  • Berthold Riese: Die Maya, C.H. Beck, München, 5. Auflage 2004, ISBN 3-406-46264-2
  • Fachzeitschrift Maya – Inka - Azteken, Gruner und Jahr, Geo Epoche, Heft-Nr.: 15, Hamburg.

ПоврзаноУреди

Надворешни врскиУреди