Колибата на чичо Том

Колибата на чичо Том (англиски: Uncle Tom's Cabin) или Колибата на чичо Том, или, Живот меѓу неважните (Uncle Tom's Cabin; or, Life Among the Lowly),[1][2] — роман на американската писателка Хариет Бичер Стоу. Романот е издаден во форма на книга во 1852 година и според голем број критичари, меѓу кои и Вил Кауфман, романот е антиробовски и истиот „помогнал при воспоставување на темелите на Американската граѓанска војна.[3]

Колибата на чичо Том  
UncleTomsCabinCover.jpg
Колибата на чичо Том, англиско бостонско издание
АвторХариет Бичер Стоу
Наслов на
оригиналот
Колибата на чичо Том, или, Живот меѓу неважните
ИлустраторХамат Билингс (1 издание)
ЗемјаСАД
Јазиканглиски
Жанр(ови)роман
СледнаКлуч на колибата на чичо Том (1853)

СодржинаУреди

Романот ги содржи следните поглавја:[4]

 • Колибата на чичо Том
 • Продадените робови
 • Бегството на Лиза
 • Збогувањето на чичо Том
 • Малечката Евангелина
 • Кај новите господари
 • Борба за слобода
 • Писмото на чичо Том
 • Добрата тетка Хлоја
 • Болната Евангелина
 • Страшната загуба
 • Една нова несреќа
 • Тешко ропство
 • Страданијата на чичо Том
 • Тажен крај

Изданија на македонски јазикУреди

Романот „Колибата на чичо Том“ е објавен на македонски јазик во повеќе наврати:

НаводиУреди

 1. Beecher Stowe, Harriet (1852). Uncle Tom's Cabin; or, Life Among the Lowly. I. Boston: John P. Jewitt. Посетено на 14 June 2012.
 2. Beecher Stowe, Harriet (1852). Uncle Tom's Cabin; or, Life Among the Lowly. II. Boston: John P. Jewitt. Посетено на 29 October 2013.
 3. Will Kaufman, The Civil War in American Culture, Edinburgh University Press, 2006, p. 18.
 4. 4,0 4,1 Хариета Бичер Стоу, Колибата на чичо Том, Култура, Скопје, 1975.

Надворешни врскиУреди

Викиизвор на англиски јазик содржи текст на тема: