Клаудија Валоа (француски: Claude Valois) била француска принцеза, ќерка на францускиот крал Анри II и Катерина Медичи. Таа е родена на 12 ноември 1542 година во Фонтенбло, Франција. Детските години ги поминала заедно со својата поголема сестра Елизабета Валоа, идната кралица на Шпанија, и со својата снаа, идната Марија Стјуард, кралица на Шкотска.

Клаудија Валоа
Војвотка од Лорен
СопружникШарл III
ДинастијаЛотаринска династија
Династија Валоа
ТаткоАнри II
МајкаКатерина Медичи

На 19 јануари 1559 година се омажила за Шарл III, со кој имала девет деца. Починала за време на раѓањето на своето последно дете на 21 февруари 1575 година.