Киевски трамвај

Киевскиот трамвај (украински: Київський трамвай) претставува трамвајски превоз кој се наоѓа во престолнината на Украина, Киев.

Киевски трамвај
Київський трамвай
PESA Foxtrot in Kiev.jpg
Општи податоци
ГрадКиев
ЗемјаУкраина

Овој систен претставува првиот електричен трамвај кој бил изграден во поранешната Руска Империја, како и во модерна Украина, трет во Средна Европа и Источна Европа, по Будимпешта во 1888 и Прага во 1891 година.

Денеска овој превоз има пад во својата пракса, главно поради застарениот возен парк и постојаното намалување на сообраќајната мрежа. Системот има 19 правци, со должина од 139,9 километри[1]. Со овој систем управува комуналното претпријатие Киевпастранс.

Бројот на патниците во 2010 година изнесувал 69.020.000, за разлика од 2001 година, кога бројот на патници изнесувал 270.000.000[2].

НаводиУреди