Кашкајскиот е туркиски јазик зборуван од Кашкајците, етничка група што живее воглавном во регионот Фарс во Иран. Бројот на луѓето што го зборуваат јазикот варира, но бројката се движи околу 923,000 говорници[1]. Јазикот е сличен со азербејџански јазик и некои јазичари го сметаат за дијалект на тој јазик. Јазикот користи персиска азбука со мали модифицирања.

Кашкајски јазик
Qaşqaycə; Qaşqay dili 
Изговор: кашкајџа кашкај дили
Зборуван во: Иран 
Регион: Фарс
Вкупно говорници: 923,000[1]
Јазично семејство: Алтајски
 Туркиски јазици
  Кашкајски јазик 
Писмо: Персиска азбука
Јазични кодови
ISO 639-1: нема
ISO 639-2: tut
ISO 639-3: id=qxq qxq
  1. 1,0 1,1 Ethnologue